Compostvat, compostbak of composthoop?
Afhankelijk van de grootte van je tuin en de hoeveelheid afval die hier vanaf komt kun je een compostvat, een compostbak of een composthoop maken. Een compostvat is vaak wat kleiner dan een compostbak of composthoop. Compostvaten kun je bij sommige gemeenten gratis verkrijgen, een compostbak moet je zelf maken.
Begin het vat, de bak of hoop altijd met takken, twijgjes en bladeren. Hierdoor blijft de inhoud luchtig waardoor de compostering snelheid behoud.
Compostvat
Voor een tuin tot 200 m2 kun je nog prima een compostvat gebruiken. Belangrijk bij een compostvat is dat je het op een harde ondergrond plaatst. Zet hem niet meteen op de grond neer, de gaten voor de beluchting zullen hierdoor sneller verstoppen wat het composteringsproces verzwakt. Beter is het om tegels op de grond te plaatsen waar het vat op komt te staan.
Wanneer het compostvast vol zit kun je het helemaal legen, de goede compost gebruiken en de nog niet verteerde materialen weer terugdoen in het vat. Je kunt natuurlijk ook alleen de goede compost onderuit het vat halen,m aar als je toch bezig bent is het vaak zinnig de compost meteen om te keren. Hierdoor loopt het composteringsproces weer wat sneller.
Compostbak / Composthoop
Compostbakken worden vaak zelf gemaakt. Je kunt ze kopen, maar ze zijn vaak wat aan de kleine kant. Een bak minstens 1 m3 moet bevatten om voldoende warmte te genereren voor het rottingsproces. Een grotere bak is nog effectiever. Je kunt een compostbak met resthout in elkaar timmeren. Vaak zie je ze van oude pallets, deze geven de bak meteen een mooie maat.
Als je gebruik maakt van een compostbak is het verstandig er drie op een rijtje te zetten: 1) Nieuw afval, 2) Halfrijpe compost, 3) Verse compost. Als je niet zoveel ruimte wilt gebruiken voor compostbakken, maak er dan in ieder geval twee. Belangrijk bij een compostbak is dat je hem wel direct op de grond plaatst en niet op tegels, zodat de wormen makkelijker de bak in kunnen kruipen. Omdat de compostbak geen bodem heeft zal hij zonder tegelbodem ook niet verzinken (zoals het compostvat).
Bij het maken van een compostbak is het belangrijk om de ruimte tussen de houten latten niet groter te maken dan 1 a 2 cm zodat de compost goed kan luchten, maar dat deze er niet zomaar uitvalt. Gaas is niet geschikt omdat de compost dan snel uitdroogt. Dek compostbak 2 en 3 af met een deksel (geen plastic!)lc compost ‘rijpt’ beter als hij niet te vochtig wordt. Makkelijk maar niet noodzakelijk is een bak waarvan 1 kant geopend kan worden. Dit levert gemak op bij het omzetten van je compost.
Een composthoop is eigenlijk hetzelfde als een compostbak, maar dan zonder omheining. Het is moeilijker een hoop in bedwang te houden, en je moet niet vergeten naast je hoop een gelijke ruimte vrij te hebben om de hoop om te zetten.
Plaatsing van de compostbak
Het is goed om een compostbak te beschermen tegen weer en wind. Een beschutte plek is daarom verstandig. Wanneer de bak vol in de zon staat is het verstandig om hem af te schermen met een dakje zodat hij niet uitdroogt. Veel mensen vinden compostbakken niet zo’n aantrekkelijk zicht. Een uit het zicht liggende plek is vaak wenselijk. Zorg ervoor dat er voor de compostbak genoeg ruimte is om bijvoorbeeld je compost om te zetten of om je compost te ‘oogsten’.