Log in of registreer Zoek door de site
Zoek op

Stamppot boerenkool met chorizo en paprikasaus

Door: Walter Bergman

Ingredienten

  • Zak (of twee) boerenkool
  • Kilo of zo aardappels
  • zout
  • biologische chorizo
  • 2 uien
  • laurierblad
  • mok melk
  • 2 of 3 geroosterde paprika's uit een pot
  • 2 tenen knoflook
  • kleine rode peper
  • theelepel komijn
  • scheut goede olijfolie
  • scheut azijn

Voorbereiding

Het moestuinseizoen gaat eigenlijk door invriezen en inmaken het hele jaar door. Groenten die ook gewoon in de supermarkt te koop zijn op voorraad en aan breken zodra het uitkomt. Met allerhande zaken die vrijwel altijd in huis zijn of juist over zijn van andere toepassingen is gemakkelijk wat in elkaar te brouwen. Het schijnt dat gemiddeld 41 kilo per persoon per jaar goed eten in de prullenbak verdwijnt. Dood- en doodzonde. Mijn doelstelling is dit op minder dan 1 kilo te houden door bewust inkopen te doen en op zijn tijd kliekjes te eten en op z'n tijd dus wat in elkaar flansen met wat in de koel(kast) voorhanden is. Als basis heb ik altijd onder meer wel aardappels, knoflook, uien en kruiden op voorraad. In de vries nog rode peper en boerenkool. In de pot nog ingemaakte augurken en chutney van rabarber. Vandaag echter boerenkool met chorizo met paprikasaus. Geroosterde paprika's uit een potje zijn trouwens prima te doen.

Bereiding

Schil de aardappels en pel de ui. Snij in stukjes en doe ze met het laurierblaadje en zout in de pan. Doe er zoveel water bij dat het net onderstaat en gooi de boerenkool er bovenop. Breng aan de kook en laat het zo`n 15 à 20 minuten koken totdat de aardappels gaar zijn. Als dit spul opstaat kun de paprika, peper en knoflook stuksnijden. Meng met een staafmixer met de azijn, olie, komijn en zout tot een grove saus. Als het water voor de stamppot kookt de chorizo in stukjes snijden en uitbakken in een koekenpan. Verhit de melk in magnetron of pannetje. Giet, als ze gaar zijn, de aardappels af en vis het laurierblaadje eruit. Stamp met melk tot een smeuïge stamppot. Roer de uitgebakken chorizoblokjes erdoor en dien op. Het vet van de chorizo kan weggegooid worden. Dat reken ik maar even niet tot verspild voedsel. Geef aan tafel de paprikasaus erbij en eventueel augurken.
Stamppot boerenkool met chorizo en paprikasaus

Algemene informatie

  • stamppot
  • bereiden 50 minuten
  • 4 personen


Benodigdheden

  • pan
  • staafmixer
  • koekepan


Bron: Volkstuinen Delden