Log in of registreer Zoek door de site
Zoek op

Bonenprut met borlottibonen

Door: Walter Bergman

Ingredienten

  • 150 gr Borlottibonen
  • Rode peper
  • Twee uien
  • Twee tenen knoflook
  • blikje van 400 gr kidneybonen
  • blikje van 400 gr flageolets
  • blikje tomatenblokjes
  • bouillonblokje
  • 0,2 l rode wijn
  • eetlepel komijn
  • theelepel chilipoeder
  • 500 gr gehakt
  • biologische chorizo
  • olie

Voorbereiding

Borlottibonen. Mooie grote paarse bonen die wonderlijk genoeg ook zwarte broertjes hebben. Die zwarte zijn droger den dan de paarse, maar dat kan ook verbeelding zijn. Met de zwarte borlottibonen heb ik een stevige chili con carne met veel vlees gebrouwen om wat weerstand op te bouwen voor de koude winterdagen die op komst zijn. Ik heb ongeveer 150 gram bonen een uur of laten weken in water. Voor onderstaand recept kun je ook borlottibonen uit blik nemen. Deze zul je niet hoeven voor te koken. Voor de extra smakelijk en stevige touch heb ik ook een blikje kidneybonen en een blikje flageolets toegevoegd en voor de pittigheid twee rode pepers.

Bereiding

Bak het gehakt in rul in de olie en voeg na een paar minuten de chorizo toe. Bak even mee en voeg vervolgens de gesnipperde ui, fijngesneden peper en geperste knoflook toe. Kook ondertussen het bouillonblokje in 0,4 l water. Doe de tomatenblokjes en kruiden bij het gehakt mengsel en bak nog even. Voeg de bouillon, wijn en geweekte bonen toe en laat dit een half uur zachtjes koken met het deksel schuin op de pan. Laat in die tijd de blikjes bonen uitlekken in een zeef en voeg deze na het half uur toe en laat vervolgens nog een half uurtje zachtjes pruttelen. Als je alleen bonen uit blik hebt, wat wel waarschijnlijk is, kun je de kooktijd verkorten. Een frisse salade en zure room zijn er erg lekker bij.
Bonenprut met borlottibonen

Algemene informatie

  • Maaltijd
  • bereiden 1 uur
  • 4 personen


Benodigdheden

  • Goede pan


Bron: deels Volkskrant, deel eigen recept